Smykkepleje – værd at vide om smykker
Her kommer vi med nogle gode råd og tips til, hvordan du skal behandle dine smykker, samt vi vil prøve at forklarer dig de forskellige betegnelser, vi som fagfolk bruger, og gøre dem forståelige, så du selv har lidt større viden omkring guld, sølv, sten og perlers kvalitet og behandling, som forhåbentlig også kan gøre dit smykkekøb til en endnu større oplevelse.
Først lidt om ædle metaller:
Det pureste guld kaldes finguld og betegnes som 24karat, finguld er alt for blødt til forarbejdning af smykker og derfor legerer man guldet med f.eks. sølv og kobber eller palladium. I Danmark sælges oftes 14 karat eller 8 karat.
Et smykke skal altid være stemplet med firma stempel samt lødighed på guldet eller sølvet.
18k guld stempet firma samt 750
14k guld stemplet firma samt 585
8k guld stemplet firma samt 333
Sølv stemplet firma samt 925s eller 830s
Hvidguld er stemplet guld lødigheden og produceres oftes i 14 karat, hvorefter de får en rhodinering, som er en hvid rhodium på overfladen af gulvet, hvorved den hvide/stålgrå farve opnåes.
Overflade behandling
Alle smykker bliver overflade behandlet – de kan blive gjort blanke, matte eller få en rhodium behandling, sølv ses ofte også med overflade af forgyldning eller oxidering.
Ens for sådanne overflade behandlinger er at de kan slides af med tiden. Nogle mennesker slider mere på tingene end andre, så det at oplyse om levetiden på en overflade behandling, kan være vanskeligt.
Hvordan holder jeg mine smykker flotte.
1. Tag altid dine smykker af når du sover, vasker hænder, dyrker sport eller bader.
Smykkernes overflade kan blive ødelagt af sæbe, snavs, creme og parfume. Ligeledes kan sølv smykker oxidere, og syren fra sved og visse visse typer medicin og i varme perioder kan gøre smykkerne sorte.
2. Undgå stød og slag på dine smykker.
Ædelstene, samt stene i alt almindelighed kan bliver skåret ved hårdt slag og emalje på f.eks. marguerit smykker kan blive ødelagt ved slag, da det er skørt ligesom glas.
3. Overflade behandlet smykker skal man være ekstra varsom i brug med.
Smykker der har fået en overfladebehandling af f.eks. forgyldning eller oxidering vil blive slidt meget hurtigt, såfremt man ikke er påpasselig med, at følge de guides der er for smykkerne.
Hvad kan du eller vi gøre for at holde dine smykker smukke
Hvad kan du selv gøre:
Flydende smykkerens kan du med stor fordel bruge til dine anløbne og matte smykker. Det findes til både guld og sølv, og er en men behandling, der kun kræver et par minutter.
Obs: Vær opmærksom på, at smykket kun skal have et hurtigt dyp i den flydende rensevæske, for at perler, naturstene og overflader ellers kan blive beskadiget
Imprægneret pudseklud kan også være en hjælp til at få glansen tilbage i dine smykker.
Vi tilbyder nyt liv til dine smykker:
Hos Guldcentret er det muligt at få dine smykker til at skinne som nye igen. Vi kan på værkstedet påfører dine smykker den samme overflade, som der med tiden er blevet slidt af, eller rense dem op i ultralyd som er særdeles velegnet til smykker med sten og diamanter, og derved får stråle glansen tilbage
Husk at følge disse råd og vejledninger for at de dine smykker holder sig flotte i lang tid. Er du i tvivl på nogen måde om dine smykker, så kontakt os endelig.